مجموعه تصاویر از گنجینه های موزه هنرهای معاصر تهران
به گزارش هنجس بلاگ، آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران در زمره مجموعه های کم نظیر دنیای است؛ مجموعه ای که شامل آثار ایرانی و خارجی هنر نوین است و بعضی از آثار این گنجینه از مهمترین و البته گران ترین آثار هنری دنیا به شمار می فرایند.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، از زمان تشکیل موزه هنرهای معاصر تهران در سال 1356، آثار ارزشمند هنرهای تجسمی از ایرانی گرفته تا دنیای در گنجینه موزه جای گرفتند و به مرور زمان بر ارزش های آن افزوده شد؛ آثاری که البته در این سال ها بارها و در غالب نمایشگاه های گوناگون به نمایش عمومی گذاشته شده است.
بیش از 3 هزار اثر در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران موجود است که مجموعه آثار خارجی آن یک دوره 150 ساله از امپرسیونیسم تا هنر مفهومی را تشکیل می دهد. در میان آثار خارجی، بعضی از آنها جزو آثار گران قیمت در دنیا محسوب می شوند و به نظر مادی و معنوی از ارزش بالایی برخوردار هستند.
- ملاقات از موزه هنرهای معاصر به سال جاری قد نمی دهد
در این گزارش تلاش شده است تا بعضی آثار نقاشی هنرمندان خارجی موجود در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران معرفی گردد.
پابلو پیکاسو
پابلو پیکاسو نقاش، مجسمه ساز و شاعر اسپانیایی از تأثیرگذارترین هنرمندان قرن بیستم و مبدع سبک کوبیسم بود که آثارش از دوره حیات مورد توجه نهاده شد و امروز پس از سال ها از زمان مرگش جزو گران ترین هنرمندان دنیا محسوب می گردد.
پیکاسو نقش بسیار مهمی در هنر مدرن دنیا ایفا کرد. سال ها فعالیت حرفه ای او در عرصه نقاشی و خلق آثار متعدد و متنوع منجر به ابداع سبک های هنری جدید و نوآوری در سبک های پیشین شد. او از جمله هنرمندانی بود که در دوران زندگی خود مورد توجه نهاده شد و به شهرت رسید. هنرمندی که در سال هایی که دنیا درگیر جنگ بود و بسیاری صفحات تاریک تاریخ را رقم می زدند، با وجود تمام نقدها از صلح دفاع و برای هنر زندگی کرد.
آثار متعددی از نقاشی های پیکاسو در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران موجود است.
اثر پنجره ای باز رو به خیابان پانتییور - 1920
اثر زنی که می گرید - 1937
اثر زنی که می گرید2 - 1937
اثر ژاکلین در حال مطالعه - 1957
اثر چهره زن شماره 2 - 1955
کامی پیسارو
کامی پیسارو (1903-1830) را به عنوان پیر مکتب امپرسیونیسم می شناسند. او استاد نقاشان عظیمی همچون سزان، گوگن و ون گوک و ... بوده است. رنوآر چهره نگاره های پیسارو از مردم عادی را انقلابی می خواند. آثار این هنرمند در سال های 1874 و 1886 در هر هشت نمایشگاه پاریس به نمایش گذاشته شد.
اثر خانه های نوکه در بلژیک که در سال 1894 خلق شد، از آثار موجود در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران است.
اثر خانه های نوکه در بلژیک نمونه ای از تجربیات پیسارو در سال های پایانی عمر او است.
شیوه رنگ این اثر به صورت نقطه های رنگی مکرر است که سرتاسر اثر را به صورت یکدست پوشانیده است.
نور و رنگ حاکم بر این اثر از مشخصه اصلی سبک امپرسیونیسم است - 1894
کلود مونه
کلود مونه، از نقاشان عظیم تاریخ هنر دنیا و از بنیان گذاران نقاشی امپرسیونیسم است. به گفته بسیاری از تاریخ پژوهان هنری، اصطلاح امپرسیونیسم از یکی از نقاشی های او با عنوان امپرسیون طلوع خورشید گرفته شده است.
اثر منظره ای در اطراف ژورنی از کلود مونه جزو گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران محسوب می گردد. مونه در این اثر پرده را به سه بخش کشتزار، تپه و آسمان تقسیم نموده است که هر کدام از آنها به وسیله واسطه هایی به بهم مرتبط می شوند.
اثر منظره ای در اطراف ژورنی - 1883
پل گوگن
پل گوگن (1903 - 1848)، نقاش و مجسمه ساز فرانسوی و یکی از مهمترین چهره های سبک پسادریافتگر تاریخ هنر است. ساده کردن طراحی از مهمترین ویژگی آثار او محسوب می گردد. اگرچه او نیز همانند بسیاری دیگر از هنرمندان در دوره حیات، آنگونه که باید مورد توجه قرار نگرفت و ارزش واقعی آثار او بعد از مرگش شناخته شد.
طبیعت بی جان با باسمه ژاپنی نام اثر او در موزه هنرهای معاصر تهران است. در سمت راست این اثر گلدانی دیده می گردد که گوگن همان سال از چهره خود ساخته بود. بسیاری از کارشناسان هنر معتقدند که شاکله این اثر گوگن، سه ضلع از سه سبک هنری را تشکیل می دهد.
این اثر گوگن از جمله آثار گران قیمت گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران محسوب می گردد.
اثر طبیعت بی جان با باسمه ژاپنی از پل گوگن - 1889
هانری دُ تولوز - لوترک
تولوز لوترک (1901 - 1864) با وجود معلولیت جسمی و عمر کوتاهی که داشت و حدود یک دهه فعالیت هنری، به لحاظ توان طراحی و خلق آثار با ویژگی هایی متمایز از آنچه در اواخر سده نوزدم میلادی خلق می شد، بسیار مورد توجه نهاده شد.
نیم تنه پاستیلی دختری از مون مارتر از آثار شاخص این هنرمند محسوب می گردد که در زمره آثار موجود در موزه هنرهای معاصر تهران قرار گرفته است.
رنگ سرد چهره و حالت بی روح دختری از مون مارتر در تقابل با رنگ های نسبتا گرم و تنظیم هندسی فضای زمینه نهاده شده است - 1889
اثر کارناوال - 1893
رنه ماگریت
رنه ماگریت (1967- 1898) نقاش بلژیکی و یکی از برجسته ترین نمایندگان سوررئالیسم در نقاشی و ابداع کننده جناس تصویری محسوب می گردد. او در زمینه تبلغیات نیز بسیار فعال و الهام بخش بسیاری از هنرمندان بخش تبلیغات در دنیا بوده است. بسیاری بر این باورند که اصولا آثار رنه ماگریت را نمی توان از روی ظاهرشان قضاوت کرد و اغلب آثای این هنرمند احتیاج به خوانش و آنالیز چندباره دارند.
اثر راه آسمان که متعلق به سال آخر عمر ماگریت است، جزو گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران است. اثری که از مجموع عناصر متضاد تشکیل شده است.
اثر راه آسمان از رنه ماگریت
اثر درمانگر از رنه ماگریت در فضای باز موزه هنرهای معاصر تهران
جکسون پولاک
جکسون پولاک (1965- 1912)، نقاش آمریکایی است که بیشتر برای سبک منحصر به فردش در نقاشی قطره ای شناخته شده است. پالاک در بخشی از نوشته هایش گفته است: من هرگز روی سه پایه کار نمی کنم و هیچ وقت قبل از اتمام کار پرده هایم را روی کلاف نمی برم. ترجیح می دهم که بوم را روی سطح زمین بگسترانم. سطح سخت زمین برایم اهمیت دارد. روی زمین احساس راحتی می کنم. حس نزدیکی بیشتری با نقاشی دارم و می توانم در اطرافش حرکت کنم و خود را درون آن حس کنم.
اثر سرخ هندی از نقاشی های نادر پالاک است که جزو گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران محسوب می گردد. سطح این اثر ابتدا با رنگ قرمز پوشیده شده است و سپس سه لایه سفید، خاکستری، زردو و سیاه هرکدام در سه نوبت متفاوت روی آن نشسته است.
این اثر پالاک از جمله آثار گران قیمت موجود در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران است.
اثر سرخ هنری از مشهورترین آثار پالاک در دهه پنجاه میلادی است - 1950
مارک راتکو
مارک راتکو (1970- 1903)، نقاش آمریکایی و از نژاد روس بود. او روحیه ای درونگرا و عرفانی در خلق اثر داشت و خودش در مصاحبه ای در این زمینه گفته بود: من به بیان احساسات انسانی، خلسه، روز حساب و نظایر آن علاقه مندم و این حقیقت که بسیاری از مردم هنگام مشاهده آثارم از خود بیخود می شوند و اشک می ریزند، نشان از آن دارد که من مبین آن احساسات اصیل انسانی ام.
یکی از آثار معروف این هنرمند در گنجینه هنری معاصر تهران موجود است. اثری که دو نسخه از آن موجود است و یکی از آنها در ایران نگهداری می گردد. یکی از مهمترین ویژگی های راتکو که در این اثر نیز دیده می گردد محو کردن ابعاد هندسی اشکال است؛ او به این شیوه به اثر خود حالتی عرفانی می بخشد.
این اثر راتکو (میانه زرد) نیز از دیگر آثار گران قیمت گنجینه موزه هنرهای معاصر محسوب می گردد.
اثر سی ینا، از دیگر آثار راتکو در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران - 1954
رابرت مادرول
رابرت مادرول (1991-1915)، هنرمند نقاش و استاد دانشگاه که موضوع اصلی کارهایش مرگ و زندگی بود. در او در دهه شصت میلادی متاثر از مطالعاتی که در زمینه فلسفه شرق داشت، مجموعه ای به نام Opens را شروع کرد. آثار او در این دوره به این ترتیب بوده است که سطح گسترده بوم به صورت تک رنگ نقاشی و سپس با چند خط ساده، تقسیمات هندسی به صورت خط های عمودی و افقی رو آنها کشیده می شد.
یکی از آثار بدون عنوان مادرول که با همین سبک خلق شده، در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران موجود است.
خوان میرو
خوان میرو (1983-1893)، نقاش و مجسمه ساز و سفالگر اسپانیایی بود که اغلب کارهایش در سبک سوررئالیسم خلق شده اند. او در دوران فعالیت هنری خود مجموعه آثاری با عنوان نقاشی های ظالمانه خلق کرد که سرخوردگی و تشویش انسان مدرن را به تصویر می کشید.
میرو را می توان نقاشی دانست که اغلب کارهایش بدون وابستگی به جریان های روز دنیا، صرفا نماینده دیدگاه او از زندگی شخصی اش در دوره های مختلف است. چند اثر از این هنرمند در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران قرار گرفته است.
اثر پرندگان غارها - 1971
اثر گاوباز - 1968
اثر طراحی روی تابلو شماره 5 - 1971
اندی وارهول
اندی وارهول (1987- 1928)، هنرمند آمریکایی است که به دلیل چاپ و نقاشی از اشیا و اشخاص مشهور در عرصه هنرهای تجسمی و به ویژه هنر معاصر به شهرت دنیای رسید. او در اغلب آثار هنری خود ردپایی از چیزها و اشخاصی را که دوست داشت به جا می گذاشت. قوطی های سوپ، کوکاکولا، اسکناس های دلار یا ستارگان سینما از بخش های اصلی آثار او به حساب می آیند.
چندین اثر از این هنرمند در گنجینه موزه هنرهای معاصر موجود است. اثر خودکشی از مهمترین و جزو گران قیمت ترین آثار وارهول به شمار می رود.
اثر خودکشی - 1965
اثر میک جاگر - 1973
اثر سرخپوست آمریکایی - 1976
ون سان وَن گوگ
وَنسان وَن گوگ، نقاش بااستعدادی بود که برخلاف سبک های هنری رایج و پرطرفدار در آن دوره، به استعداد ذاتی و فطری خود بسنده کرد و توانست آثار بسیار مهمی را در تاریخ هنر دنیا خلق کند. نقاشی که دوره های افسردگی و حملات عصبی بسیاری را پشت سر گذاشت و برای داستان بریدن گوش خود، به اندازه شهرتی که از خلق آثارش کسب کرد، معروف شد.
او فقط در دو ماه پایانی عمرش، 90 نقاشی از خود باقی گذاشت که مهمترین آنها در سه سال آخر حیاتش خلق شدند. گرچه او در زمان حیاتش در گمنامی کامل به سر می برد، اما سال هاست که به عنوان یکی از تأثیرگذارترین نقاشان پساامپرسیونیسم شناخته و امروز آثارش در معتبرترین موزه های دنیا و با نهایت دقت نگهداری می گردد.
طراحی یکی مشهورترین آثار وَن گوگا با عنوان نشسته بر دروازه ابدیت در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران موجود است.
طراحی اثر نشسته بر دروازه ابدیت - 1882
فرانسیس بیکن
فرانسیس بیکن (1992ـ 1909)، یکی از نقاش های مشهور سبک اکسپرسیونیست در قرن بیستم محسوب می گردد. این هنرمند ایرلندی بیشتر شهرت خود را مدیون از ترکیب های خشنی است که در بدن و چهره های شخصیت های نقاشی هایش ایجاد می کرد. بیکن را نقاش بحران انسان پس از جنگ دنیای دوم نامیده اند.
گفته می گردد که نقاشی های فرانسیس بیکن حاصل جراحت هایی است که بر دنیا بینی او نقش بسته است.
* بخشی از اطلاعات این گزارش از کتاب مروری بر آثار خارجی گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران به تلاش مهدی حسینی برگرفته شده است.
منبع: همشهری آنلاینگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.