تبیین جنبش ها و گرایش های بنیادگرا و نوگرا در خاورمیانه و پاکستان
به گزارش هنجس بلاگ، سیداحمد موثقی به خبرنگاران ، گفت: انتشارات روزنه تازه ترین تالیف من با عنوان جنبش ها و گرایش های بنیادگرا و نوگرا در خاورمیانه و پاکستان را به زودی منتشر می نماید. مباحث این کتاب در اصل دنباله کتاب جنبش های اسلامی معاصر من است که انتشارات سمت آن را منتشر می نماید و گویا شانزدهمین چاپ خود را نیز پشت سر گذاشته است.
وی اضافه کرد: اسلام گرایان به طور کل به دو دسته نوگرا و بنیادگرا تقسیم می شوند و من این دو دسته را در دوران معاصر کشورهای اسلامی تحلیل و آنالیز کردم. معدن سلفی گری در عربستان بود. ضمن این کشور به مصر نیز پرداختم. تاثیر رشید رضا بر اخوان المسلمین را نیز در این کتاب توضیح داده ام.
موثقی ادامه داد: تفکر سلفی گری از همان دوران حسن البنا غالب شده بود و البته کارکرد و دستاوردی نداشت تا اینکه به محمد مرسی رسید و او نیز در مقام رییس حکومت با این تفکرات عملا نتوانست کاری را از پیش ببرد. همچنین به تفکر بنیادگرایان پاکستان نیز پرداختم و این اندیشه را مقابل تفکر نوگرایی آنالیز کردم. به عبارتی اندیشه ابوالعلا مودودی مقابل اندیشه اقبال لاهوری آنالیز شده است.
این استاد دانشگاه تهران همچنین با اشاره به این نکته که تحلیلش از جریان های اسلامی حول محور جدال میان سنت و مدرنیته نزد متفکران می گردد، گفت: اینکه جریان های اسلامی در مصر، شمال آفریقا و خاورمیانه چگونه بودند که به بنیادگرایی و در نهایت القاعده ختم شد از مباحث مهم کتاب است. موازی این جریان ها من به متفکران نوگرا از سیدجمال و عبده تا متفکران معاصرتری چون فضل الرحمان در پاکستان و علی عبدالرزاق پرداختم یعنی اندیشمندانی که سعی در پیوند میان سنت و تجدد داشتند.
موثقی دارای مدرک دکتری علوم سیاسی از دانشگاه نیوساوت ولز استرالیاست و هم اکنون به عنوان عضو هیأت علمی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به تدریس و پژوهش اشتغال دارد. سید جمال و آموزه های اصلاحی او در عصر دنیای شدن، استراتژی وحدت در اندیشه اسلام، نوسازی و توسعه سیاسی، اندیشه اصلاح و راهبرد وحدت و همبستگی در دنیا اسلام، جنبش های اسلامی معاصر، سیدجمال الدین اسدآبادی: مصلحی متفکر و سیاستمدار، علل و عوامل ضعف و انحطاط مسلمین، نوسازی و اصلاحات در ایران: از اندیشه تا عمل، اندیشه و استراتژی وحدت در شبه قاره هند و ایران و… از جمله مهم ترین تالیفات منتشر شده این استاد علوم سیاسی است.
همچنین از میان ترجمه های منتشر شده موثقی نیز می توان به این موارد اشاره نمود: اندیشه سیاسی عرب در دوره معاصر نوشته انور عبدالملک، بازاندیشی در اسلام نوشته محمد ارکون، چالش مدرنیته: دنیا عرب در جست وجوی اصالت نوشته لو آی م. صافی، تئوری توسعه و سه دنیا نوشته بیورن هتنه، دنیای شدن و حقوق بشر: آیا دنیای شدن می تواند حقوق بشر را ارتقاء دهد؟ نوشته رودا ای هوارد هاسمن و توسعه به مثابه آزادی نوشته آمارتیا کومار سن.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایرانگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.