آیا حالت تهوع پس از ورزش عادی است؟
به گزارش هنجس بلاگ، ورزش بر دستگاه گوارش انسان تاثیر می گذارد، از این رو، افراد ممکن است گاهی اوقات حالت تهوع را پس از انجام تمرینات ورزشی تجربه نمایند.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، افرادی که گاه و بیگاه این شرایط را تجربه می نمایند ممکن است با ایجاد تغییراتی در نوع تمرینات ورزشی و عادات غذا خوردن خود به بهبود آن یاری نمایند.
در بعضی موارد، حالت تهوع مداوم پس از ورزش ممکن است به یک مشکل سلامت زمینه ای اشاره داشته باشد.
بنابر یک آنالیز در سال 2013، علائم گوارشی بین ورزشکاران شایع هستند و مطالعات مختلف تخمین می زنند که آنها 20 تا 70 درصد ورزشکاران را تحت تاثیر قرار می دهند.
به نظر می رسد این علائم بیشتر بر ورزشکاران استقامتی تاثیرگذار هستند. حدود 83 درصد از دوندگان ماراتن پیوند بین علائم گوارشی و دویدن را گزارش می نمایند.
علائم گوارشی بین دوچرخه سواران نسبت به دوندگان شایع تر است. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سوزش سردل
- رفلاکس محتوای معده به مری
- بادگلو زدن
دوندگان به طور معمول علائم قسمت پایینی دستگاه گوارش مانند موارد زیر را تجربه می نمایند:
- اسهال
- کرامپ های معده
- خونریزی دستگاه گوارش
- نفخ شکم
با این وجود، حالت تهوع، بویژه در ورزش های استقامتی شدید، مانند دوهای مارتن بسیار طولانی شایع است. تا 90 درصد شرکت نمایندگان در مسابقات استقامتی ممکن است علائم گوارشی را تجربه نمایند.
دلایل
بعضی از دلایل اصلی حالت تهوع و علائم گوارشی ناشی از ورزش شامل موارد زیر می شوند:
- کاهش جریان خون به دستگاه گوارش و اندام های شکمی
- به تاخیر افتادن تخلیه معده
- کم آبی بدن
- هیپوناترمی که به کمبود سدیم در خون اشاره دارد
در موارد نادر، حالت تهوع ناشی از ورزش ممکن است به واسطه یک شرایط زمینه ای از جمله موارد زیر شکل بگیرد:
- نارسایی کلیوی
- گرمازدگی
- آنافیلاکسی پس از غذا خوردن
- بافت زخمی کیسه صفرا
- بیماری ایسکمیک روده که در آن جریان خون کافی به روده کوچک وجود ندارد
- پانکراتیت (التهاب پانکراس)
- گاستریت (ورم معده) هموراژیک
طی ورزش، ممکن است جریان خون به اندام های شکمی افت تا 80 درصد را تجربه کند زیرا بدن خون بیشتری را به عضلات و پوست ارسال می نماید. این اثر ممکن است به حالت تهوع، استفراغ، معده درد و اسهال منجر گردد.
غذاخوردن در فاصله کوتاهی پیش از ورزش نیز می تواند موجب حالت تهوع گردد.
مطالعه ای در سال 2001 با حضور 12 شرکت نماینده سالم نشان داد که ورزش کردن بلافاصله پس از غذا خوردن موجب سطوح بالاتر حالت تهوع نسبت به انتظار 60 دقیقه ای پیش از شروع ورزش می گردد.
همچنین، پژوهشگران دریافتند که سطوح حالت تهوع طی تمرینات ورزشی شدید نسبت به تمرینات ورزشی با شدت کم بالاتر بوده است.
ورزش با شدت متوسط به نظر می رسد تاثیر کمی بر تخلیه معده دارد؛ در شرایطی که تمرینات ورزشی شدید یا متناوب ممکن است تخلیه معده را کند نموده و موجب حالت تهوع یا دیگر علائم گوارشی شوند.
چگونگی تسکین حالت تهوع پس از ورزش
بنابر مقاله ای که در سال 2014 در نشریه Sports Medicine منتشر شد، افراد ممکن است با مصرف یک نوشیدنی ورزشی با چندین کربوهیدرات مانند گلوکز و فروکتوز قادر به کاهش حالت تهوع پس از ورزش باشند.
نویسندگان به این نکته اشاره داشتند که مصرف مکمل هایی که به بدن در ساخت اکسید نیتریک یاری می نمایند نیز ممکن است مفید باشد. افزایش دسترسی به این ترکیب ممکن است به افزایش جریان خون به اندام های شکمی یاری کند.
با این وجود، نویسندگان به این مساله نیز اشاره داشتند که بیشتر برای نتیجه گیری قطعی در این زمینه باید پژوهش های بیشتر انجام شوند.
بعضی منابع نشان می دهند که پیاده روی آرام پس از تمرینات ورزشی یا درازکشیدن به پشت و بالا قرار دادن پاها نسبت به معده ممکن است به رفع شدن علائم یاری نمایند.
پیشگیری
افراد ممکن است با بعضی اقدامات قادر به کاهش یا پیشگیری از حالت تهوع ناشی از ورزش باشند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مصرف یک رژیم غذایی حاوی فیبر کافی برای حفظ سلامت روده اما پرهیز از مصرف غذاهای سرشار از فیبر پیش از ورزش
- پرهیز از غذاهای دیرهضم مانند پروتئین، چربی و محصولات لبنی پیش از ورزش برای اطمینان از تخلیه سریع تر معده
- پرهیز از مصرف آسپرین و دیگر داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی هنگام ورزش زیرا ممکن است علائم گوارشی را افزایش دهند
- خودداری از مصرف غذاها و نوشیدنی های سرشار از فروکتوز به ویژه نوشیدنی های حاوی فروکتوز زیاد، مگر اینکه آنها حاوی گلوکز نیز باشند
- هیدراته نگه داشتن بدن پیش و حین ورزش برای پرهیز از کم آبی بدن که می تواند علائم گوارشی را تشدید کند
- مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات با محتوای آب زیاد یا نوشیدنی هایی با غلظت کربوهیدرات کمتر
فرد می تواند برنامه های غذایی مختلف را برای مشخص اینکه کدام غذاها و نوشیدنی ها برای ورزش کردن وی مناسب هستند و اینکه چه مدت زمانی باید بین غذا خوردن و ورزش فاصله باشد، امتحان کند.
همچنین ممکن است گرم کردن و سردکردن بدن به روش درست به ترتیب پیش و پس از ورزش مفید باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
حالت تهوع و دیگر علائم گوارشی حین ورزش می تواند ناراحت نماینده باشد. با این وجود، آنها عادی بوده و به طور معمول هیچ خطری برای سلامتی ایجاد نمی نمایند.
افراد با تغییر الگوهای مصرف غذا و نوشیدنی خود، گرم کردن و سردکردن درست بدن پیش و پس از ورزش و کاهش شدت تمرینات ورزشی خود ممکن است قادر به پیشگیری از حالت تهوع ناشی از ورزش باشند.
اگر تغییر عادات غذایی و ورزشی موثر نباشد یا افراد علائم بلندمدت یا حالت تهوع مکرر را تجربه نمایند باید به پزشک مراجعه نمایند.
همچنین اگر فرد علائم شدید مانند خون در مدفوع، استفراغ خونی، مدفوع سیاه یا قیری، یا معده درد شدید را تجربه می نماید باید به پزشک مراجعه کند. این علائم ممکن است نشان دهنده یک شرایط سلامت زمینه ای جدی باشند.
منبع: جام جم آنلاینگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.