تغییرات اقلیمی عامل مهم آتش سوزی زمستانه جنگل های شمال کشور
به گزارش هنجس بلاگ، در پی وقوع آتش سوزی های متعدد در نقاط مختلف جنگل های هیرکانی در استان های گیلان، گلستان و بخش هایی از جمهوری آذربایجان، دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به جابه جایی زمانی در وقوع آتش سوزی های طبیعی در شمال کشور گفت: وقوع آتش سوزی در فصل پاییز معمول است و رخداد آن در فصل زمستان نشان از تغییرات اقلیمی دارد.
هادی کیادلیری در گفت و گو با خبرنگاران، ضمن اشاره به اینکه معمولا در فصل پاییز و همزمان با خزان درختان و کاهش رطوبت هوا آتش سوزی به صورت طبیعی در شمال کشور رخ می دهد، اظهار کرد: اکنون شاهد جابه جایی زمان وقوع و افزایش شدت و حدت آتش سوزی ها در جنگل های شمال کشور نسبت به گذشته هستیم که تا حدی نشان از غیرطبیعی بودن این آتش سوزی ها دارد. یکی از عوامل تاثیرگذار در این جابه جایی زمانی و مکانی می تواند تغییرات اقلیمی باشد.
وی ادامه داد: یکی از نشانه های تغییرات اقلیمی نوسانات دما در فصل زمستان است که برخی روزها بسیار سرد و برخی روزهای دیگر با افزایش دما روبرو می شویم همچنین تغییرات اقلیمی باعث جابه جایی فصل ها می شود و در بلند مدت می تواند موجب کاهش رطوبت در محیط های طبیعی مانند شمال کشور شود.
کیادلیری افزود: رطوبت موجود در جنگل های هیرکانی می تواند تا حد زیادی مانع از گسترش آتش سوزی ها شود اما با کاهش این رطوبت می توان پیش بینی کرد که در آینده وسعت آتش سوزی ها افزایش پیدا خواهد کرد.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور درباره علت تاخیر در اطفای حریق جنگل های شمال کشور اظهار کرد: به گفته سازمان جنگل ها 90 تا 95 درصد آتش سوزی در جنگل ها و مراتع ناشی از عوامل انسانی است. بر فرض پذیرش صحت این آمار، یکی از دلایل تاخیر در اطفای حریق جنگل ها این است به لحاظ علمی نمی توان مکانی که فردی قرار است در آن آتشی روشن کرد را پیش بینی و مشخص کرد.
کیادلیری همچنین با بیان اینکه یکی دیگر از دلایلی که اطفای به موقع حریق اتفاق نمی افتد نبود مدیریت ریسک در کشور است، شرح داد: ما زمانی اقدام به کاری می کنیم که با بحران روبرو می شویم یعنی نحوه مدیریت ما در کشور مدیریت حین بحران است که این الگوی مدیریت در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی پاسخگو نیست.
به گفته وی یکی از دلایلی که بیشتر مواقع در روبروه با حریق جنگل ها شکست خورده ایم این است که در پیش بینی و پیشگیری از وقوع آتش سوزی ها پیروز عمل نکرده ایم و مدیریت ریسک نداشته ایم همچنین زمانی که آتش سوزی در منابع طبیعی رخ می دهد صحبت های گذرا و نمادینی درباره لزوم ارتقای آموزش و ترویج آگاهی در این زمینه به گوش می رسد اما در عمل آموزش و ترویج آگاهی در این زمینه به حد کافی اتفاق نمی افتد.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور همچنین تاکید کرد: با توجه به آمار اعلام شده از سوی سازمان های متولی مبنی بر اینکه بیشتر آتش سوزی هایی که در منابع طبیعی رخ می دهد ناشی از عوامل انسانی است، لازم است در کنار آموزش و افزایش آگاهی به شناسایی انگیزه ایجاد آتش سوزی ها نیز پرداخته شود تا بتوان براساس الگوی رفتاری جامعه آتش سوزی های احتمالی را پیش بینی و نیازها و انگیزه های جوامع محلی را مرتفع کرد.
کیادلیری درباره پ یامد آتش سوزی در جنگل های هیرکانی با بیان اینکه پیامدها بستگی به وسعت، شدت و حدت آتش سوزی ها دارد، اظهار کرد: مطالعات نشان داده که اکوسیستم جنگل های هیرکانی فعلا توانایی احیای خود را دارد و می تواند خسارات ناشی از آتش سوزی ها را در بلند مدت جبران کند اما مساله این است که چالش های متعددی طی سالیان گذشته متوجه این جنگل های با ارزش بوده بنابراین کوچکترین چالش جدیدی که به این جنگل ها اضافه شود می تواند به یک ابر چالش تبدیل شود و توانایی اکوسیستم را در بازیابی و احیای خود از بین ببرد.
وی ادامه داد: افزایش تعداد و وسعت آتش سوزی ها نیز می تواند توانایی اکوسیستم را برای احیای خود از بین ببرد که افزایش این فرایند طی سالیان گذشته نگران کننده است همچنین اکوسیستم نمی تواند به راحتی خود را با جابه جایی زمان آتش سوزی ها تطبیق دهد و ذخایر خود را بازیابی کند.
کیادلیری در پایان گفت: علی رغم ارزش بسیار زیادی که جنگل های هیرکانی و اکوسیستم های آن دارد اما از سطح کمی برخوردار است و وسعت آن نسبت به مساحت کشور بسیار کم است بنابراین هر درختی که در این جنگل ها از بین برود حائز اهمیت است و خسارت محسوب می شود.
به گزارش خبرنگاران، آتش سوزی گسترده در جنگل های هیرکانی جمهوری آذربایجان هم مرز با ایران از شامگاه روز یکشنبه (21 دی ماه) آغاز شد و روز دوشنبه و سه شنبه هفته گذشته فروکش کرد. بار دیگر روز چهارشنبه (24 دی)شعله ور شد . زبانه های آتش در کشور همسایه شمالی ایران، ابتدا از مناطق هم مرز با جنگل های هیرکانی روستای بهارستان در حوزه پایین دست حیران شهرستان مرزی بندر آستارا آغاز شد و به کل نوار مرزی سرایت کرد.
انتهای پیام
منبع: خبرگزاری ایسناگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.