طرز تهیه سس زرشک برای مرغ و سالاد
به گزارش هنجس بلاگ، سس زرشک نوعی سس ترش مزه است که برای انواع خوراک گوشت، و سالاد مورد استفاده قرار گرفته و طعم غذا را بهبود می بخشد. در این مقاله با طرز تهیه سس زرشک به دو روش برای مرغ و سالاد، و همچنین نحوه خشک کردن زرشک و نگهداری آن در فریزر آشنا خواهید شد.
زرشک دارای درختچه ای تیغدار و به طول 5-1 متر است. چوب این درختچه به رنگ قرمز، قهوه ای یا زرد است و دارای برگ های بیضی شکل با دندانه های اره ای، میوه ای قرمز رنگ و ترش مزه است. فصل شکوفه دادن بوته زرشک، انتهای بهار و ابتدای تابستان بوده و غنچه های زرد رنگ آن در فصل پاییز رنگ قرمز گیلاسی به خود می گیرند.
کشور ایران بزرگترین تولیدنماینده زرشک در جهان است و ایرانیان از روزگار قدیم میوه های ترش مزه زرشک را برای تهیه انواع چاشنی غذا مورد استفاده قرار می دادند. با استفاده از زرشک می توان سس های خوشمزه ای تهیه نموده و آن را به عنوان چاشنی غذاهای گوشتی، و یا با انواع سالاد سبزیجات مصرف کرد. در مقالات قبلی شما را با طرز تهیه سس چیلی، سس سفید پیتزا، و سس مرغ آشنا ساختیم و در این مقاله قصد داریم شما را با طرز تهیه دو نوع سس زرشک برای مرغ و برای سالاد و همچنین نحوه خشک کردن زرشک و نگهداری آن در فریزر آشنا سازیم.
مواد لازم برای تهیه سس زرشک مرغ
زرشک | 2 قاشق غذاخوری |
آب انار | 1 پیمانه |
محلول غلیظ زعفران | 1 قاشق چایخوری |
هل | 4 عدد |
فلفل سفید | به میزان لازم |
میخک | 1 عدد |
نشاسته | 1 قاشق غذاخوری |
نمک و شکر | به میزان لازم |
این مقدار مواد برای تهیه یک پیمانه سس زرشک کافی است، زمان آماده سازی 15 دقیقه، و زمان پخت 10 دقیقه می باشد. |
طرز تهیه سس زرشک برای مرغ
- آب انار را در ظرف ریخته، نشاسته را به آن اضافه کنید و با یک همزن دستی یا قاشق هم بزنید تا خوب مخلوط شوند.
- سپس زرشک، فلفل سفید، میخک، هل، نمک و زعفران دم نموده را به مواد اضافه نموده و مخلوط کنید.
- مواد را روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید، حرارت را ملایم نموده و مرتب هم بزنید تا سس غلیظ گردد.
- پس از حدود 10 دقیقه که سس غلیظ شد آن را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
- حداقل 2 ساعت اجازه دهید تا طعم ادویه ها، انار و زرشک در هم نفوذ کند، سپس سس را صاف کنید.
- این سس را می توانید با انواع غذاهای گوشتی و مخصوصا مرغ طبخ شده به روش های مختلف مانند مرغ بریان، مرغ سوخاری و ... مورد استفاده قرار دهید.
نکته: طعم این سس به صورت طبیعی ترش است در صورت تمایل می توانید مقدار شکر بیشتری به آن اضافه کنید تا طعم آن ترش و شیرین گردد.
مواد لازم برای تهیه سس زرشک برای سالاد
زرشک | 100 گرم |
آب زغال اخته، آب انار و آب پرتقال به میزان مساوی | 250 میلی لیتر |
روغن زیتون | 250 میلی لیتر |
طرز تهیه سس زرشک برای سالاد
- زرشک را شسته و از یک روز قبل در آب خیس کنید.
- زرشک را همراه با آب روی حرارت زیاد قرار دهید تا بجوشد.
- پس از حدود 1.5 ساعت که آب زرشک به 2 پیمانه رسید آن را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید خنک گردد.
- سپس زرشک را به همراه آب آن در مخلوط کن ریخته و میکس کنید.
- زرشک میکس شده را از صافی رد نموده و به همراه آب زغال اخته، انار و پرتقال روی حرارت ملایم قرار دهید.
- پس از 15 دقیقه سس را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید سرد گردد.
- سپس روغن زیتون را به آن اضافه نموده و هم بزنید.
- این سس را می توانید با انواع سالاد سبزیجات و جوانه مورد استفاده قرار دهید.
آشنایی با روش خشک کردن زرشک
خشک کردن زرشک، روشی برای نگهداری طولانی مدت آن است. روش خشک کردن زرشک روندی طولانی است و چندین ماه طول می کشد. برای این منظور بعد از چیدن زرشک، آن را دسته دسته نموده و در انبار های مخصوص که کاملا تاریک هستند و در عین حال هوا در آنها جریان دارد آویزان می نمایند. در این صورت زرشک در معرض نور قرار نگرفته و رنگ آن تیره نمی گردد، همچنین جریان هوا از کپک زدن آن جلوگیری می نماید. بعد از خشک شدن شاخه های زرشک، دانه های آن را جدا نموده و پاک سازی می نمایند. خشک کردن زرشک به این صورت، باعث حفظ رنگ قرمز آن می گردد. برای خشک کردن زرشک در خانه:
- دانه های زرشک را جدا نموده و بشویید.
- بعد از اینکه آب آن گرفته شد، روی یک پارچه تمیز نخی پهن نموده و در محیط خانه در سایه قرار دهید تا خشک گردد.
- برای تسریع در خشک شدن زرشک، بهتر است آن را جلوی پنکه قرار دهید.
- به منظور خشک کردن زرشک، از قرار دادن آن در آفتاب خودداری کنید زیرا رنگ آن تیره می گردد.
- بعد از اینکه زرشک خشک شد، آن را بشویید تا اثر گرد و غبار از بین برود.
- وقتی آب آن گرفته شد، در ظرف ریخته و داخل فریزر نگهداری کنید.
- نگهداری زرشک در فریزر باعث حفظ رنگ و تازگی آن می گردد.
آشنایی با روش نگهداری زرشک در فریزر
یکی از روش های نگهداری زرشک، فریز کردن آن است. برخی از افراد فریز کردن زرشک را به خشک کردن آن ترجیح می دهند و معتقدند که زرشک فریز شده طعم و ظاهر بهتری دارد. برای فریز کردن زرشک:
- زرشک را پاک نموده، آن را داخل آب بریزید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه خیس بخورد.
- پس از اینکه خاک و گل و لای زرشک ته نشین شد، آن را به آرامی آبکش کنید.
- وقتی آب آن گرفته شد در ظرف دردار ریخته و در فریزر نگهداری کنید.
- اگر دانه های زرشک آسیب دیده و له نباشند و آب آن خوب گرفته شده و خشک باشد، به صورت دانه دانه فریز می گردد و در موقع لزوم به راحتی می توانید از آن بهره ببرید.
گروه آشپزی خبرنگاران
منبع: setare.com