سیگنال مبهم روسی به بشار اسد
به گزارش هنجس بلاگ، خبرنگاران- بعضی رسانه های روسی که به محافل قدرت نزدیک هستند، در اقدامی کم سابقه، از عملکرد دولت سوریه در مقابله با فساد انتقاد می نمایند. این رسانه ها حتی نظرسنجی هایی منتشر نموده اند که محبوبیت رئیس جمهور سوریه را زیر سوال می برند. امری که به گفته منابع روسی، از افزایش نارضایتی مسکو از دولت سوریه حکایت دارد.
به گزارش خبرنگاران، نقدها روسی بیشتر به گسترش فساد مالی در دولت عماد خمیس، نخست وزیر سوریه، و تاثیرات آن بر همکاری مالی روسیه و سوریه مربوط می گردد. رسانه های روسی ادعا می نمایند گستردگی فساد در دولت خمیس، بر همکاری های مالی میان مسکو و دمشق تاثیر منفی می گذارد.
خبرگزاری فدرال روسیه، از جمله رسانه های روسی است که نقدها تند و تیزی را متوجه دولت سوریه نموده است. به نوشته روزنامه الشرق الاوسط، این خبرگزاری در سلسله ای از گزارش های پی در پی، بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، را ضعیف توصیف کرد و از ناتوانی وی در مقابله با فساد شایع در دولتش سخن گفت. همچنین، این خبرگزاری مقامات سوریه را استفاده شخصی از یاری های روسیه و ایران متهم کرد.
خبرگزاری فدرال روسیه، رسانه دولتی نیست، اما به کاخ کرملین نزدیک است. این خبرگزاری متعلق به یوگنی پریگوژین، میلیاردر روس نزدیک به ولادیمیر پوتین و وزارت دفاع رسیه است. پریگوژین به آشپز کرملین معروف است.
بیشتر بخوانید:
تغییرات پنهان در سوریه در سایه کرونا
تا به امروز حداقل سه گزارش انتقادی علیه دولت سوریه و حتی بشار اسد در خبرگزاری فدرال روسیه منتشر شده است. در یکی از این گزارش ها، ادعا می گردد که دولت سوریه عامدانه و براساس شایعات در شبکه های مجازی، فراوری گاز در میادین حیان و الشاعر را متوقف کرد تا ضمن افزایش قطعی برق، از این امر برای منافع خود استفاده کند. به گفته این خبرگزاری فدرال روسیه، قطع برق، بر اقتصاد سوریه که به یاری روسیه دوباره احیا شد، تاثیر منفی می گذارد.
در بخشی از این گزارش که در روزنامه روسی sobesednik بازنشر شده، ادعا می گردد که بشار اسد کنترل چندانی بر اوضاع کشور ندارد و مقامات دولت مشغول سرقت درآمد های نفتی و گازی دولتی هستند. این گزارش همچنین از دولت سوریه به خاطر فروش نفت به ترکیه باوجود قطع کامل روابط دیپلماتیک میان دو کشور انتقاد می نماید. به ادعای خبرگزاری فدرال روسیه، ایران برای یاری به اقتصاد سوریه، به دمشق نفت می فروشد. اما فقط بخشی از این نفت به دست مصرف نمایندگان می رسد. بخش دیگری از آن به شرکت های نجم الدین بلال، پسر رجب طیب اردوغان، به فروش می رسد.
خبرگزاری فدرال، ابتدا فساد ادعایی در دولت عماد خمیس را به باد انتقاد گرفت و آن را مانعی بر سر راه همکاری مالی سوریه و روسیه دانست. اما در ادامه، موقعیت سیاسی بشار اسد را هم زیر سوال برد. این خبرگزاری گزارشی تحت عنوان محبوبیت اسد در اثر فساد و مسائل مالی کشور کاهش یافت منتشر کرد و با استناد به یک نظرسنجی، از کاهش حمایت مردم از اسد اطلاع داد. به گفته این خبرگزاری، نظرسنجی صندوق حمایت از ارزش های ملی نشان داد که فقط 32 درصد از مردم سوریه برای حمایت از کاندیداتوری اسد در انتخابات 2021 سوریه اعلام آمادگی نموده اند. 41 یک درصد، عملکرد اسد را منفی دانسته اند. همچنین 54 درصد با انتخاب دوباره اسد در انتخابات 2021 مخالفت نموده اند.
معنای سیگنال های روسی
انتشار چنین گزارش های انتقادآمیزی درباره دولت سوریه در رسانه های روسی، اقدامی غیرمعمول و نادر است. چون روسیه یکی از معدود حامیان اصلی نظام سوریه بوده که به رغم مخالفت کشور های غربی، از دمشق حمایت سیاسی، نظامی و مالی به عمل آورد. اینکه چرا در برهه کنونی چنین نقدهای از دمشق می گردد، هنوز معلوم نیست. اما ظاهرا یکی از دلایل این نقدها، عملی نشدن تفاهمات مالی روسیه و سوریه است. خبرگزاری فدرال روسیه، هدف از حملات خود به دمشق را افشای فساد و ترغیب دولت سوریه به انجام اصلاحات دانست. همچنین خواهان امتیازدهی بیشتر دولت سوریه و پایبندی آن به توافقات میان روسیه و سوریه شد.
یک دلیل دیگر می تواند با پروژه های بازسازی سوریه مرتبط باشد. جنگ طولانی داخلی، بخش های مهمی از زیرساخت های این کشور را نابود کرد. اکنون با سرانجام تدریجی جنگ داخلی، مسئله بازسازی سوریه مطرح شده است. اما دولت این کشور، با تحریم های گسترده ای غربی روبرو است. در نتیجه، امکان سرمایه گذاری مالی در پروژه های بازسازی سوریه برای شرکت ها و کشور های غربی امکان پذیر نیست. کشور های ثروتمند عربی نیز، بدون هماهنگی یا موافقت کشور های غربی نمی توانند در بازسازی سوریه مشارکت فعالی داشته باشند. از این رو، ممکن است روسیه با هدف فراهم کردن زمینه جذب سرمایه های خارجی، دولت سوریه را برای انجام اصلاحات مالی تحت فشار قرار دهد. یک منبع دیپلماتیک مطلع روسی به روزنامه الشرق الاوسط گفته است که نظرسنجی مزبور، ممکن است ارزیابی نهاد های روسی است که در قالب نظرسنجی منتشر شده است. این منبع، انتشار این نظرسنجی را پیغامی واضح و مستقیم به نظام سوریه توصیف کرد و این امر را نشانه لبریز شدن کاسه صبر مسکو از عملکرد دولت سوریه دانست.
پیغام های مبهم روسیه در حالی به سوریه ارسال می گردد که روابط دولت این کشور با یکی دیگر از متحدانش، یعنی ایران، در حال قوی تر شدن است. وزارت خارجه ایران در بیانیه ای اعلام نموده که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه راهی دمشق می گردد و با بشار اسد و ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه، ملاقات می نماید.
بعضی محافل غربی و عربی ادعا می نمایند که در روابط سوریه با روسیه و ایران توازن دقیقی وجود دارد. به عبارت دیگر، افزایش تنش در روابط سوریه با روسیه ممکن است به تقویت روابطش با ایران منجر گردد. چرا که دولت سوریه، به دلیل جنگ داخلی، بسیاری از متحدانش را از دست داده است.
منبع: فراروگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.